zaterdag 14 juni 2008

A Safe Place - International Standard of Disaster Pictogram
In 2007 presenteerden grafisch ontwerpers Derk Dumbar en Gert Dumbar de eerste versie van de reeks rampenpictogrammen ‘A Safe Place’ in het kader van Utrecht Manifest. De pictogrammen zijn speciaal ontworpen als hulpmiddel bij de communicatie tussen hulpverleners en betrokkenen bij rampen. Zij vormen een eerste aanzet tot het ontwikkelen van een universele beeldtaal die wereldwijd kan worden gehanteerd bij natuurrampen, epidemieën, menselijk falen, gewapende conflicten, terrorisme of combinaties daarvan. Het is een zoektocht naar visuele antwoorden op universele problemen. Het ontwerpen is in dit geval opgevat als een structureel instrument om de inhoud te verhelderen en niet om een boodschap te verfraaien. De tentoonstelling van Derk Dumbar en zijn team bij Stroom Den Haag, richt zich op de recent ontwikkelde rampenpictogrammen, de bronnen en het onderzoek, dat uiteindelijk zal moeten leiden tot een gestandaardiseerd systeem dat de mensen in rampspoed moet wijzen naar een veilige plek.

‘A Safe Place’ is een ideologische onderneming en getuigt van het geloof in beelden als basis voor een universele communicatie die culturele verschillen overstijgt. Als zodanig bouwt het project voort op het gedachtegoed van Otto Neurath. ‘A Safe Place’ vormt de afsluiting van de manifestatie ‘After Neurath’.

After Neurath
De manifestatie ‘After Neurath’ neemt als uitgangspunt het leven en werk van de Oostenrijkse wetenschappelijk filosoof, politiek econoom en socioloog Otto Neurath (1882-1945) die tussen 1934 en 1940 in Den Haag woonde. In samenwerking met Gerd Arntz en Marie Reidemeister ontwikkelde Neurath het ISOTYPE; een systeem van beeldstatistiek dat getalsmatige gegevens over sociale ontwikkelingen omzet in aansprekende iconen. ‘After Neurath’ bestaat uit lezingen, workshops, tentoonstellingen en overige activiteiten, die Stroom verspreid over de periode 2006-2008 organiseert.

www.stroom.nl

1 opmerking:

jracd zei

f r i s l i c h t
s i g n a l e n v a n d e h o r i z o n


door: ingmar de lange (merkstrateeg / mountview.nl)


fris_licht is een weblog over innovatieve merkactiviteiten. deze nieuwsbrief geeft een overzicht van recente artikelen.


Het voordeel van snelle prototypes http://www.frislicht.com/2008/08/het-voordeel-van-snelle-prototypes.html

Doedelart van HEMA http://www.frislicht.com/2008/08/doedelart-van-hema.html

Coca Cola opgeroepen armen te helpen http://www.frislicht.com/2008/08/coca-cola-opgeroepen-armen-te-helpen.html

18 boekentips (en meer) http://www.frislicht.com/2008/08/18-boekentips.html

De 10 stappen naar, ehm, cool http://www.frislicht.com/2008/08/de-10-stappen-naar-ehm-cool.html

Brand Utility van Oil of Olaz http://www.frislicht.com/2008/08/brand-utility-van-oil-of-olaz.html

The Big Idea: van dogmatisch naar organisch http://www.frislicht.com/2008/08/big-idea-van-dogmatisch-naar-organisch.html

35 voorbeelden van sociale netwerken http://www.frislicht.com/2008/08/35-voorbeelden-van-sociale-netwerken.html


---------------------------------



Debattenreeks ihkv de Internationale Triënnale Apeldoorn

locatie: Nettenfabriek Apeldoorn

start: 5 september 2008

info: www.fbkvb.nl

EEN ZOEKTOCHT NAAR DE SOCIALE BETEKENIS VAN HET LANDSCHAP

Het Fonds BKVB organiseert in het kader van de Internationale Triënnale Apeldoorn een debattenreeks over de sociale betekenis van het landschap. Diverse sprekers uit binnen- en buitenland onderzoeken wat de sociale dimensie van het landschap kan zijn. Daarbij komen vragen aan de orde als: welke rol speelt de sociale dimensie in het denken van landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, architecten, beeldend kunstenaars en hun opdrachtgevers? En: hoe kunnen sociale vraagstukken een integraal onderdeel van het vakgebied worden? De debattenreeks is de publieksfinale van het onderzoek naar de sociale dimensie van het landschap dat het Fonds BKVB vorig jaar met de studiereis Power of Place naar de Verenigde Staten heeft ingezet.

De belangstelling voor de landschapsarchitectuur is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Meer dan ooit maken mensen, uit alle lagen van de bevolking, voor uiteenlopende doelen gebruik van het landschap. Dat gebruik gaat verder dan het oeroude bewerken van het land en overstijgt ook de uit de romantiek stammende natuurbeleving. Er ontstaat een bewustzijn dat het landschap van grote sociale betekenis is. Het landschap wordt meer en meer ieders bezit. Wereldwijde trends als globalisering, privatisering en individualisering maken dat er andere eisen aan het landschap worden gesteld. Hierdoor worden de grenzen van het vakgebied opgerekt en nieuwe denkkaders gecreëerd. Het Fonds BKVB wil met de debattenreeks het denken over deze nieuwe rol van het landschap en zijn betekenis als katalysator voor het ruimtelijk beleid, een impuls geven.

De debattenreeks bestaat uit vier themadagen. Tuin- en landschapshistoricus Erik de Jong opent de reeks op vrijdag 5 september met zijn key note lezing 'Power of Place: landschapsarchitectuur als sociaal laboratorium'. Met een lezing van landschapsarchitect Michael van Valkenburgh (VS) wordt op deze dag het begrip 'de sociale dimensie' ook vanuit de Amerikaanse ontwerppraktijk verkend. Op de drie daarop volgende vrijdagen wordt de sociale betekenis van het landschap steeds op een ander schaalniveau onderzocht: in samenhang met de stad, met het platteland en met de infrastructuur.

Het programma heeft een gevarieerde opzet met lezingen, presentaties, excursies en debatten:
Lezingen van buitenlandse sprekers: Steve Coleman (VS), Tim Davis (VS), Paula Meijerink (VS) en Anette Freytag (CH).
Lezingen en presentaties van sprekers uit Nederland: Gerrie Andela, Edzo Bindels, Marlies Brinkhuijsen, Jos Gadet, Ruut van Paridon, Ton Venhoeven en Iwan Westerveen en anderen.
Excursies onder leiding van Christien Bensink, Ronald Buiting en Stichting G.A.N.G.
Discussiefora met onder andere René Boomkens, Kees Lever, Stijnie Lohof, Tracy Metz, Maike van Stiphout en Willem van Toorn.
Moderatoren: Bert van Meggelen, Michael van Gessel, Jandirk Hoekstra en Huib Haye van der Werf.

De lezingen en debatten vinden plaats temidden van de tentoonstelling Power of Place waarin ondermeer werk van enkele reisdeelnemers is te zien die het Amerikaanse landschap als bron van hun inspiratie gebruikten. Een door kunstenaarsgroep Observatorium ontworpen tribune landschap van 250 ton asfalt doet dienst als podium voor de lezingen en debatten.

Locatie: Nettenfabriek Apeldoorn, Spoorstraat 29 Apeldoorn (naast NS Station).

De toegang is gratis, reserveren is verplicht, aanmelden via post@fondsbkvb.nl o.v.v. debattenreeks. Check de website van het Fonds BKVB voor meer informatie: www.fondsbkvb.nl